Henkilöstön riskitietous ja taito toimia oikein hätätilanteessa kuuluvat oleellisesti jokaisen työpaikan turvallisuuskulttuuriin. Korkeatasoista turvallisuuskulttuuria on se, että jokainen työntekijä tekee turvallisuutta edistäviä ratkaisuja osana jokapäiväistä työtään. Soster-turvakorttikoulutus on kehitetty edistämään riskitietoutta ja toimintavalmiutta hätätilanteissa. Koulutus korostaa työntekijän roolia riskien ennaltaehkäisijänä ja pitää sisällään turvallisuuden kehittämisen teorian, ryhmätyön ja valinnaisen käytännön harjoituksen. Oppilaille jaettava aineisto sisältää lisäksi toimintaohjeita sekä tarkastuslistoja työpaikan turvallisuuden parantamiseksi.

Turvakorttikoulutus (Soster) on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville henkilöille. Se antaa työntekijälle valmiudet onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn ja oikeaan toimintaan onnettomuustilanteissa. Koulutus on kestoltaan yhden työpäivän (noin 8 tuntia) mittainen ja kurssin läpäisseet saavat Soster-turvakortin, joka on voimassa viisi (5) vuotta.

• Kurssin avaus ja tavoitteet, turvallisuuskulttuuri, suunnitelmallinen turvallisuus
  • Turvallisuuden eri osa-alueet sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta
  • Paloturvallisuus, tulipalo ja sen ehkäisy
  • Toiminta tulipalotilanteessa, alkusammutus, sähköpalot
  • Henkilöturvallisuus, väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisy, kohtaaminen ja jälkihoito, tapaturmat
  • Käytännön harjoitus: turvallisuuskävely, poistumis- tai evakuointiharjoitus, alkusammutus, hätäsiirto tai ensiapu
  • Kurssikoe ja kurssin päättäminen

Avoimien kurssien lisäksi kurssin järjestäjiltä voi tiedustella myös räätälöityjä koulutustilaisuuksia omalla työpaikalla.