Palovaroitinpäivä 1.12 on tänään! Palovaroitinpäivää vietetään joulukuun ensimmäisenä Suomessa, mutta myös muissakin Pohjoismaissa. Suomalaisille tehdyn kyselyn mukaan lähes 100% vastaajista uskovat oman palovaroittimensa olevan kunnossa, vaikka todellisuudessa viime vuonna sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38% oli oikeasti toimiva palovaroitin.

Testaa palovaroittimesi 

Moneen tulipaloon olisi siis voinut mahdollisesti reagoida nopeammin jos palovaroitin olisi ollut kunnossa. Tämä on sinänsä harmillista, sillä varoittimen testaaminen on helppoa ja nopeaa, eikä koko talon varoittimien testaamiseen mene kuin kymmenisen minuuttia.
Palovaroittimen toimintakuntoa kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia. Nappia painettaessa varoittimesta tulisi kuulua kova ääni. Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisikin uusi, sillä varoittimeen tai paristoon voi tulla vika.

Testaa säännöllisesti – palovaroitinpäivä hyvä muistutus

Varoitinta tulisi testata säännöllisesti kuukauden välein, mutta esimerkiksi tänään on oiva hetki laittaa muistutus älypuhelimeen ensi testauskertaa varten. Tänään palovaroitinpäivänä olisi myös hyvä vaihtaa paristo uuteen ja laittaa samalla muistutus pariston vaihdosta jo ensi vuodelle. Paristot saattavat kestää hyvin pidempäänkin kuin vuoden, mutta vuosittaisella paristonvaihdolla varmistat palovaroittimen toimintakunnon.

Pidä kotisi paloturvallisuudesta huolta – testaa palovaroittimesi säännöllisesti!

Lisäinfoa palovaroitinpäivästä ja palovaroittimiin ja niiden testaukseen liittyvää infoa löydät Paloturvallisuusviikon nettisivuilta Palovaroitinpäivä-osiosta. Paloturvallisuusviikko-nettisivuilta löydät myös käteviä paloturvallisuusvinkkejä keittiöön, kotiin ja taloyhtiöille. Vaikka tulityökurssimme ovatkin suunnattu pääosin rakennusalan ammattilaisille, käsitellään myös niillä paloturvallisuuden teoriaa ja käytännön harjoituksia, joten nekin ovat oiva keino parantaa omaa paloturvallisuustietämystään.
paloturvallisuusviikko.fi